Wat het interessant maakt om een dna test te laten doen

Wat het interessant maakt om een dna test te laten doen
Het interessante aan een dna test is om meer inzicht te krijgen over jezelf. Er zijn diverse redenen te verzinnen waarom zo’n test te laten doen. Je zou bijvoorbeeld willen weten waar je voorouders vandaan komen. Daarnaast kan een dna test je inzicht geven in verschillende gezondheidsaspecten. Op deze manier kun je preventief handelen.
Dna test is handig om inzicht te krijgen in medicijngebruik
Een voorbeeld is medicijn gevoeligheid. 95% van de mensen in Nederland heeft één of meerdere genetische varianten waarbij ze extra gevoelig reageren op bepaalde geneesmiddelen. In dit soort gevallen is het nodig om een dosering aan te passen waardoor er minder last ontstaat van de bijwerkingen. Helaas wordt dit achterhaald als de medicatie al is ingenomen en toegeschreven. Door een dna test te laten doen krijg je inzicht in de medicijnen en waar je gevoelig voor bent. Zo kan de arts gelijk de dosering aanpassen op basis van jouw genetische info.
Hoe werkt een dna test precies?
Een dna test laten afnemen is helemaal niet moeilijk en zo gedaan. Het enige wat ervoor nodig is, is een beetje speeksel uit je mond. Bij veel bedrijven ontvang je een testkit met een buisje waar je het speeksel indoet. Je stuurt het buisje in een envelop terug voor een dna analyse welke verwerkt wordt in een gecertificeerd laboratorium. Je krijgt de uitslag na zo’n zes tot acht weken en ontvangt een mooi overzicht van alle bevindingen.
Een stukje geschiedenis over de dna test
Een Zwitserse biochemicus genaamd Johann Friedrich Miescher ontdekte in 1869 dna. Het heeft tot halverwege de 20e eeuw geduurd voordat men erachter kwam dat dna erfelijke eigenschappen bevatte. In het jaar 1975 werd een eerste methode ontwikkeld om de bouwstenen van dna te kunnen bepalen. In 1990 startte het Human Genome Project. Dertien jaar lang hebben wetenschappers nodig gehad om het dna van één persoon te ontrafelen. Sinds deze periode zijn de analysetechnieken ontzettend snel gegaan, verbeterd en in kosten gedaald. In het begin werden dna test vooral gebruikt bij forensisch onderzoek en dat is vandaag de dag nog steeds zo het geval. In het jaar 2007 kwam de eerste genetische zelftest op de markt waarmee je als consument je afkomst kunt analyseren. Tegenwoordig zijn er tientallen aanbieders van genetische zelftesten en daar komen elk jaar meer bij. Sinds een korte tijd is er meer interesse gekomen in dna testen waar gezondheidsaspecten en persoonlijke kenmerken in beeld worden gebracht.
Comments are closed.