Nerveus voor je examens? Dit kun je doen

Nervositeit is menselijk. Dit hoort nu eenmaal bij sommige gelegenheden en veel mensen kunnen hier niets aan doen. Dat is niet gek, maar toch niet helemaal waar. Dit komt omdat je er wél wat aan kunt doen. Het enige lastige is dat je even moet weten hoe je het doet. Hoe je het doet, is natuurlijk van persoon tot persoon verschillend. Toch willen we je enige richtlijnen gaan geven. We gaan je proberen te helpen met die nervositeit, omdat je niets hebt om zenuwachtig voor te zijn. Tuurlijk, gezonde spanning is normaal maar het mag je vermogen om goede resultaten te behalen niet belemmeren. 

Hulp 

Het is goed om te beseffen dat een beetje hulp helemaal niet erg is en juist zelfs heel handig kan zijn. Met behulp van veel mensen of bepaalde programma’s kun je heel veel doen om die stress en spanningen een beetje weg te nemen. Neem bijvoorbeeld examentraining; een goede voorbereiding helpt je meestal al een heel eind op weg. Als je examentraining neemt dan zul je vaak een stuk minder spanning ervaren. Dit komt omdat je goed bent voorbereid en je hiermee realiseert dat je hebt gedaan wat je kunt. Je komt goed beslagen ten ijs en weet dat dit alles is wat je kunt doen om een goed resultaat te behalen. Daarnaast geven ze bij een examentraining vaak tips die je kunnen helpen met van alles omtrent je examen. 

Erkenning

Dan is het vervolgens een prima stap om überhaupt te erkennen dat je de stress hebt. Ga het niet wegstoppen, maar leer er mee om te gaan. Stel jezelf bijvoorbeeld wat vragen. Vraag jezelf af of die stress je ten goede komt? Presteer je beter onder druk of maak je jezelf gek? Sta je zo niet in de weg van je eigen potentie? Dit is erg zonde en dien je dus te voorkomen. Erken dat die stress er is, probeer er wat aan te doen en realiseer je ook maar gewoon een beetje dat die stress en nervositeit erbij hoort, het is helemaal niet gek om dit te hebben. 

Rust

Dan is het belangrijk om te kijken naar wat jou enige rust geeft. Is dit bijvoorbeeld meditatie, het zorgen voor een strakke routine, voldoende slaap? Kijk naar alles wat je rustig maakt en implementeer dit in je dagelijkse routine zodat je er lekker rustig van wordt.