Groenteburgers met courgette, ui en wortel

We zijn hier thuis niet bepaald vegetarisch, maar we proberen wel wat minder vaak vlees te eten. Ik heb een tijdje van die groenteburgers uit de supermarkt in huis gehad. Als je de ingrediënten op de verpakking leest, schrik je je een ongeluk wat voor rotzooi er in zit! Het begint meestal met minstens 50 procent gehydroliseerd soja-eiwit – dat zit vol met glutamaat – en wordt gevolgd door allerlei toevoegingen om het geheel toch naar vlees te laten smaken. Tijd dus om een gezond alternatief voor deze groenteburgers te fabriceren. Ze zijn ook prima als snack te eten, maak er dan kleine groenteburgertjes van.

Ingrediënten groenteburgers

Je kunt in principe alle soorten groenten gebruiken om een groenteburgertje te maken. Let er vooral op dat de groenten niet te nat zijn, anders krijg je zompige burgertjes die uit elkaar vallen. Dep natte ingrediënten zoals courgette goed droog voordat je ze aan het mengsel toevoegt.

In ‘gewone’ groenteburgers wordt vaak bloem of paneermeel als bindmiddel gebruikt, zodat de groenteburgers stevig zijn. Bij deze glutenvrije versie gebruik ik havermeel. Je kunt zelf havermeel maken door havermout te vermalen in een hakmolentje, blender of een keukenmachine. Ik kies dan voor havergrutten omdat die het minst bewerkt zijn (alleen gesneden, in plaats van gestoomd en gewalst) waardoor je de minste kans hebt op glutamaat. In plaats van havergrutten heb ik in dit recept ook wel eens gemalen lijnzaad gebruikt en op vakantie had ik alleen walnoten tot mijn beschikking. Dit werkte ook goed als bindmiddel. Door dit soort pitten en noten te vermalen kun je prima je eigen meel maken en samenstellen!

Bewaren

Marc eet meestal zo’n drie of vier kleine burgertjes als snack, wanneer hij thuis komt van school. Ik vries de burgers dus in porties van vier in en haal ze een aantal uur van tevoren uit de vriezer. Even kort opbakken in de koekenpan en smullen maar. Bewaren kan ook in de koelkast, de burgertjes blijven dan zo’n drie dagen goed. Neem ze gerust mee naar school of naar het werk, want koud zijn ze ook hartstikke lekker!

Groenteburgers

Groenteburgers

Groenteburgers kun je makkelijk zelf maken, en ze zijn heerlijk als snack of als vleesvervanger bij het avondeten. De hoeveelheden in dit recept zijn geschikt voor zo’n 12 kleine groenteburgertjes.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Gang Tussendoortje
Porties 12 burgertjes

Equipment

 • hakmolentje (ik gebruik die van de staafmixer)
 • koekenpan

Ingrediënten
  

 • 1 ui
 • 75 g courgette
 • 1/2 teentje knoflook
 • 1 winterwortel
 • 1 ei
 • 25 g havergrutten of glutenvrije havermout
 • 1 eetlepel peterselie
 • 1 snuf zout en peper
 • 1 eetlepel olijfolie

Instructies
 

 • Maal de havermout tot meel in het hakmolentje en doe het havermeel in een kom.
 • Snijd alle groenten in grove stukken en maal ze fijn in het hakmolentje
 • Doe de groenten, kruiden en het ei bij het havermeel in de kom en meng alles goed door elkaar
 • Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan
 • Vorm met een lepel balletjes van het groentemengsel. Druk de balletjes plat in de pan en bak ze op middelhoog vuur aan beide zijden bruin.
Trefwoord glutamaatvrij, glutenvrij, lactosevrij, suikervrij
Delen: