Vrijstelling leerplicht – het vervolg

Een paar weken geleden schreef ik het eerste deel van het verhaal over het aanvragen van de vrijstelling voor de leerplicht. Heb je deze blog gemist, lees hem hier dan nog even terug. De administratieve aanloop en het contact met de externe adviseur hadden me niet echt in een meewerkstand gekregen. In deze blog vertel ik hoe het afloopt.

Op een dinsdag om 9.30 was het dan zo ver. Ik had een digitale afspraak met een vrouwelijke arts, en zou een link krijgen waarmee zouden kunnen videobellen. Marc was nog thuis, want hij werd ook bij de afspraak verwacht. In de brief waarin de afspraak was bevestigd stond dat ik 30 minuten van tevoren klaar moest staan, maar ik was natuurlijk nog bezig met de vaatwasser en de ontbijtboel opruimen. Om 9.20 slingerde ik snel mijn laptop aan, want stel je voor dat ze eerder contact op zouden nemen…

Ik zag alleen nog geen link in mijn email staan, dus sloeg de brief er nog eens op na. Daar stond toch echt dat ik via email een link toegestuurd zou krijgen om te kunnen videobellen. Als dat niet zou lukken, zouden ze telefonisch contact opnemen. Nou goed, dan wacht ik nog wel even. Ik ruim nog wat op en check mijn email nog een keer. Niks… Inmiddels moet ik eigenlijk naar het toilet, maar wacht maar af omdat ze elk moment contact op kunnen nemen.

Nog steeds geen email…

Om precies 9.30 zie ik nog steeds geen mailtje met een link verschijnen en ben ik ook nog niet gebeld. Ik heb het nu al een beetje gehad met het hele gedoe en ga toch maar naar het toilet, want ik zou het anders toch niet de hele afspraak uithouden. Als ik terug kom, kijk ik nog eens naar mijn email en telefoon: Kak, oproep gemist! En natuurlijk anoniem, dus ik kan ook niet terugbellen. O nee, als ze nu echt flauw willen doen, dan sturen ze meteen een factuur voor het niet op komen dagen op een afspraak.

Gelukkig wordt er na een paar minuten weer gebeld. Ik neem op en hoor de arts zich met een echte doktersstem voorstellen. Nou, daar gaan we… Ze stuurt uiteindelijk een nieuwe link via sms, dus beeldbellen doen we dan maar via de telefoon. Toch fijner om elkaar ‘in de ogen’ kunnen kijken tijdens dit gesprek. Liz moet natuurlijk ook even kijken en gedag zeggen, maar gaat daarna gauw weer spelen.

Het gesprek

De arts stelt een paar vragen over hoe het met Marc gaat, hoeveel dagen in de week hij naar het ABA huis gaat en hoe zijn schoolse vaardigheden zijn. Kan hij bijvoorbeeld op zijn beurt wachten, of netjes op zijn stoel blijven zitten? We hebben het beurten afwisselen al vaker met hem geoefend, een beetje noodgedwongen natuurlijk, omdat hij en zijn zusje vaak hetzelfde spelletje willen spelen. Dat gaat eigenlijk hartstikke goed, hij roept dan ook ‘Marc aan de beurt!’, en ‘Liz aan de beurt!’. Als Liz halverwege een ander spelletje wil doen, dirigeert hij haar natuurlijk wel weer terug, want als je aan de beurt bent, ben je aan de beurt.

Het gaat verder over de taalvaardigheid van Marc. Hij heeft een aantal maanden geleden flinke sprongen gemaakt en leert nog steeds woorden bij. Ik vertel daarbij dat hij voornamelijk één of tweewoordzinnen gebruikt om iets aan te duiden. De arts vraagt hoe het taalgebruik is vergeleken met Liz en ik geef aan dat ze hem op dit gebied al heeft ingehaald.

Tijdens het gesprek heb ik geen enkele keer het idee dat deze arts me aan het doorzagen is, of er op uit is om mijn aanvraag af te wijzen. Ze benadrukt dat het er vooral om gaat dat een kind op een plek is waar gewerkt wordt aan zijn of haar ontwikkeling. Gelukkig, want daar zijn wij natuurlijk ook op uit! Een vrijstelling van de leerplicht krijg je in principe per schooljaar, dus de arts stelt voor of we niet meteen ook voor 2021-2022 moeten aanvragen. Anders hebben we straks in augustus weer dit gesprek. Even vind ik dat heftig en een hoopvol stemmetje in mijn achterhoofd zegt: ‘Je weet nooit hoe het loopt..’. Maar dan besef ik ook wel dat Marc in september echt niet ineens naar school gaat. Fijn dus, dat ze zo mee denkt.

Marc in beeld

Aan het einde van het gesprek wil ze Marc nog even zien. Ik roep Marc erbij en neem hem op schoot, zodat hij ook in beeld komt. Hij heeft alleen aandacht voor mij en heeft in eerste instantie niet door dat er een mevrouw aan de andere kant van het beeldscherm wat wil zeggen. ‘Hallo, hoe heet je? vraagt ze. ‘En hoe heet je zusje?’. Ik voel me meteen ongemakkelijk, dit is natuurlijk veel te moeilijk. Ik wacht heel even af, maar zeg dan ook dat dit veel te moeilijk voor hem is. Voor de arts is nu echt wel duidelijk dat Marc nog niet naar school kan. Ze gaat het advies in orde maken en stuurt dat naar de gemeente. Als het goed is nemen ze het advies over en moet de vrijstelling zo geregeld zijn.

Een weekje later, na onze vakantie, ligt er een brief op de mat:

‘Geachte ouders, onlangs deed u een beroep op vrijstelling van de leerplicht voor uw zoon Marc. De benodigde verklaring als bedoeld in artikel 7 van de Leerplichtwet heb ik ontvangen. U bent daardoor vrijgesteld van deze wettelijke verplichting. De vrijstelling geldt voor het schooljaar 2020-2021 en 2021-2022.’

Yes, weer een hobbel genomen!

Meer info over vrijstelling leerplicht

  • Wil jij ook vrijstelling van de leerplicht aanvragen voor je kind? Check de website van de rijksoverheid voor meer informatie en de voorwaarden.
  • Je vraagt de vrijstelling aan bij je gemeente. Soms heeft de gemeente de handhaving van de leerplicht uitbesteed aan een uitvoeringsorganisatie. Dit kun je meestal wel vinden op de website van je gemeente.
  • Het traject bestaat allereerst uit het aanleveren van documenten waaruit blijkt dat ontheffing van de leerplicht passend is voor jouw kind. Denk daarbij aan medische gegevens, een diagnosestelling, een behandelplan van de plek waar je kindje nu naar toe gaat, of een orthopedagogisch rapport.
  • Soms is er aanvullend onderzoek nodig, dan wordt er een gesprek (telefonisch of fysiek) ingepland.
  • Een vrijstelling van de leerplicht vraag je aan per schooljaar (bijvoorbeeld 2021-2022). Deze aanvraag moet voor juli voorafgaand aan het schooljaar binnen zijn (hier hoef je natuurlijk nog geen rekening mee te houden als je kindje net vijf wordt).

Delen: