Groene pannenkoekjes

Groene pannenkoekjes zeg je? Jazeker, ook in pannenkoekjes kun je een hoop groenten verbergen! Ik begon ooit met het maken van pompoenpannenkoekjes als ontbijtje voor Marc. Natuurlijk moest dit recept geen glutamaat bevatten, en ik zocht naar een recept met zo weinig mogelijk ingrediënten. Ik vond een recept dat alleen maar pompoen en eieren bevatte en ging aan de slag. Het werd een succes, en met dit recept in the pocket kon ik gaan variëren.

Toen we net met het dieet begonnen gebruikte ik erg veel pompoen, bijvoorbeeld voor pompoenkoekjes en pompoenbrood. Ook wortel stond regelmatig op het menu, dus Marc begon lichtelijk oranje uit te slaan (dit verschijnsel heeft zelfs een naam, carotenemie, en komt door de grote hoeveelheid caroteen die je binnen krijgt). Ik moest daarom op zoek naar andere ingrediënten, het liefst zo groen mogelijk. Voor deze groene pannenkoekjes kwam ik al snel uit bij courgette. Courgette is makkelijk te verwerken en heeft een milde smaak. In een baldadige bui heb ik laatst een flinke hand boerenkool toegevoegd. Daardoor werden de pannenkoekjes nog groener en ook iets steviger. Fijn, want ze wilden nog wel eens uit elkaar vallen. Met een klein stukje banaan en wat kaneel erbij, heb je toch een zoetig pannenkoekje te pakken.

Tips bij de bereiding

Omdat courgette best wat vocht bevat, garen de pannenkoekjes wat minder makkelijk. De truc is om de pan eerst goed heet te laten worden, zodat ze niet aanbakken. Wanneer je het eerste beslag in de pan hebt gedaan, draai je het vuur laag en laat je de pannenkoekjes langzaam garen. Bij gewone pannenkoeken wacht je meestal tot de bovenkant droog is voordat je de pannenkoek omdraait. Dat is hier niet de bedoeling, de pannenkoekjes kunnen al eerder worden omgedraaid. Heb je het idee dat de pannenkoekjes snel aanbranden en niet gaar zijn van binnen, zet het vuur dan nog lager en laat iets langer doorgaren.

Marc eet deze pannenkoekjes het liefst met amandelboter (go figure), maar het is natuurlijk erg lekker om ze met wat fruit, wat noten en maple syrup te combineren! Wat denk je, ga jij ze proberen?

groene ontbijtpannenkoekjes

Groene pannenkoekjes

Lekker als ontbijt in het weekend, en boordevol groenten.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Gang Ontbijt
Porties 1 persoon

Equipment

 • staafmixer
 • koekenpan

Ingrediënten
  

 • 100 g courgette
 • 25 g banaan
 • 2 eieren
 • 1 flinke hand boerenkool of spinazie
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 1 eetlepel kokosolie

Instructies
 

 • Doe alle ingrediënten (behalve de kokosolie) bij elkaar in de beker van de staafmixer en mix tot een glad geheel.
 • Verhit de kokosolie in een koekenpan. Zorg dat de pan goed heet is voordat je het beslag er in giet.
 • Giet het beslag in de koekenpan, verdeel het beslag daarbij in ongeveer vier kleine pannenkoekjes.
 • Bak de pannenkoekjes op middenhoog vuur. Keer de pannenkoekjes halverwege om en bak ze aan beide zijden lichtbruin.
 • Serveer de pannenkoekjes met topping naar keuze. Eet smakelijk!
Trefwoord glutamaatvrij, glutenvrij, lactosevrij
Delen: